עיצוב דירה במרכז תל אביב

פרויקט חדש באתר

זוג צעיר ומקסים + ג’ינג’י (חתול שהוא בעצם סוג של נמר אורבני), פנו אלי לתכנון ועיצוב של דירה קטנה וחרבה במיקום מושלם במרכז תל אביב.

אין חדווה גדולה יותר מחדוות ההריסה והפשטה טוטלית של דירה שמאפשרת לי לברוא אותה מחדש. האתגר היה שימוש מקסימלי ב 73 מ”ר ליצירת חלל מרווח, מואר ופונקציונלי . הדירה הישנה, כדרכן של דירות בנות 60 שנה בתל אביב, הייתה משופעת בוידעמים אימתניים, מטבח צינוקי ולא מאוורר, הול בזבזני ומנותק משאר הבית ומרפסת חזיתית רחבה סגורה בתריסולים מתפוררים שחסמו את האור והאוויר .

שטח מחייה הוא הלוקסוס הכי גדול של תקופתנו. כשמחירי הנדל”ן לא מפסיקים להאמיר אנו רואים איך המציאות משתנה והסטנדרט של גודל הדירות והמגרשים לבניה מתכווץ והולך. מגרשים סטנדרטיים לבניה ירדו מ 500 מ”ר ל330 מ”ר והיום עומדים על 250 מ”ר ואף פחות מזה. אם גודל חדר סטנדרטי בשנות השבעים היה 12 מ”ר היום אני רואה דירות עם חדרים של 8-9 מ”ר. כל אלו דורשים תשומת לב תכנונית מוקפדת והתייחסות מיוחדת לאתגרים שעיצוב חללים קטנים מזמנים לנו. הקפדה על פרטים ופתרונות תכנוניים מתוחכמים שלא יגרעו מאיכות החיים ואיכות החלל.

“בעיני מרבית האנשים חלל פרושו “מספיק מקום”, כלומר חלל לעשות ולשים בו דברים. אולם ערכו של מצרך יקר ערך זה אינו נמדד במונחי כמות  בלבד. המשיכה שלנו לחללים מסוימים ולא לאחרים קשורה למונחים מופשטים כמו פרופורציה, איזון ואופי אינדיבידואלי, יותר מאשר למרחב התנועה  שמספקים כך וכך מטרים רבועים. את איכות החלל אולי קשה לבטא במילים, אבל היא ממלאת תפקיד מפתח בהנאה שאנו מפיקים מהחיים.”

טרנס קונרן

למרות רוחבו הצר יחסית של הסלון 2.90 מ’ התחושה בו פתוחה ואוורירית מאחר והוא נמצא בהמשכו של קו מבט ארוך, מדלת הכניסה ועד לחלון הוויטרינה הגדול. גם הרהוט הקבוע ששקוע בקיר משאיר מקסימום מעבר ומינימום רעש ובלגן. לבעלי הבית היה חשוב ליצור אזורי מחייה מגוונים אך בעלי היררכיה שווה, הם לא רצו להקטין את הסלון לטובת חדר העבודה מאחר והם רואים בו אזור בילוי נוסף.

צילומי הסירות מעל לנדנדה צולמו ומוסגרו ע”י בעל הבית המוכשר. הרמתי את הכפפה והשלמתי את הלבשת החלל בהשראת נאוטיקה. שתי קלסיקות וינטג’, פוסטרים גרפיים של ספינות נתלו מעל הספה, כריות פשתן של BIGGIE  BEST ושמיכת טלוויזיה רכה ומפנקת באדום כחול ולבן. שטיח קילים יפיפה מג’וזפון וכיסא נדנדה מוינטיג’ עליו היה לי קשה לוותר ולא לקחת אותו אלי הביתה.

שני עמודים במרכז החלל הובלעו לתוך הקיר שבין שני החדרים. השימוש בקיר הכפול שנוצר הוא תלת ממדי כך שמכוון הסלון הובלעו בו שידה ארוכה וספרייה נוספת ומכוון חדר העבודה הוא נוצל לנישה רחבה בצמוד לשולחן העבודה עבור המדפסת ושאר האביזרים המשרדיים.

המשרד כמו שאר הבית נצבע בצבעים האיכותיים של ראלף לורן. למשרד נבחר צבע כחול עשיר ועמוק עם גימור חצי מבריק שהרהיטים הלבנים  בולטים כנגדו. שטיח קילים בגוונים צהובים מג’וזפון ,כרית מושלמת של  BIGGIE  BEST והדום צהוב מוינטיג’ משלימים את המראה. כהה ממש לא חייב להיות עצוב….

תחילתו של כל תהליך תכנוני הוא תעדוף. יצירת היררכיה ברשימת הצרכים הפונקציונליים ומשאלות הלב. כשניגשים לתכנן חלל קטן חשיבותו של שלב זה מתחדדת על מנת לא לצאת במובן “תפסת מרובה לא תפסת” . אני ממליצה לצאת מהסכמה הדוגמתית שאנחנו רגילים לצרוך ומנסה להבין מלקוחותיי איך הם באמת חיים ומשתמשים בסביבת החיים שלהם , או איך באמת הם רוצים לחיות. לדוגמה, פינת אוכל היא ניצול בזבזני של שטח עצום בחלל קטן במידה ואת האכילה היום יומית מעדיפים לעשות על דלפק. מדובר על 9 מ”ר לפחות שנמצאים בשימוש אולי שעה בשבוע… ורוב הזמן מהווים פינת בלגן לגיבוב תיקים ושקיות של בני הבית. מאחר ומדובר בזוג צעיר שמעדיף אירוח פחות פורמלי, ויתור על שולחן אוכל אפשר לנו להגדיל את שאר החללים בבית.

בכניסה נוצלה ההנמכה בתקרה לאחסון ע”י דלתית מכוון חדר השינה ומול המטבח ארון שרות ארוך צבוע בגוון הקיר לאחסון מעילים, נעליים, כלי ניקוי וכלי עבודה כשבחלקו העליון מובלעת נישה ארוכה לספרים. לבעלי הבית כ 18 מטר אורך של ספרים, שקיבלו מקום של כבוד מבלי להכביד על החלל.

בגלל מיקומו של המטבח במרכז הבית נדרש לו אוורור טוב. בניגוד לרוב קולטי האדים שתלויים בבתים בישראל ומשמשים בעיקר כאלמנט דקורטיבי אך לא באמת כסופגי ריחות מאחר והם עובדים רק על פילטר פחם שאף אחד לעולם אינו מחליף, הקולט כאן מחובר לוונטה חזקה ששואבת את האוויר מעל הכיריים החוצה, דרך ההנמכה במקלחת.

ויתור על שרותי אורחים אפשר לי ליצור מקלחת מרווחת עם שתי דלתות, אחת מכוון חדר השינה לשימוש בעלי הבית ושניה מכיון הסלון לשימוש האורחים עם אפשרות של נעילת הדלת לחדרם. כמו כן לא התפשרנו על גודל המקלחון המרווח והמפנק שבעת השימוש בו גודלו עומד על 150/90 ס”מ ואילו ביתר הזמן הוא מקופל פנימה ומאפשר תנועה נוחה .

מרצפות בטון מצוירות של אריחי נגה בגווני אפור וכחול תורמות עושר ויזואלי וצורני .

בשביל לנצל את מרב השטח נמנעתי מחללי מעבר כגון מסדרונות. במבואה הקטנה שבין המקלחת לחדר העבודה מוקם ארון מוצנע למכונות הכביסה שבתחתיתו קופסת החול של ג’ינג’י עם חלון אוורור חיצוני.

יחסית לגודל הדירה חדר השינה גדול ומרווח מאוד כך שבעתיד כשתתרחב המשפחה הוא יוכל להכיל בנוחות גם את פינת עבודה .

 

 

את הצילומים הנפלאים צילם – אביב קורט