כל אוסף מתחיל מתשוקה, משיכה סקרנית ורגשית למשפחת חפצים כל שהיא. עם השנים מתווסף לה ממד של ידענות ולפעמים אפילו ערך מסחרי. הרבה אהבה מושקעת בליקוט האוספים והחפצים אליהם אנו נקשרים ולכן מגיע להם ולנו תצוגה שתבליט את יופים, תשמור על נגישותם ותמלא את הבית ייחודיות ואישיות.
המרחק בין אספנות לאגרנות הוא דק וחמקמק. בשתיים עשרה שנות עבודתי נתקלתי בלא מעט אוספים שיצאו מכלל שליטה והשתלטו כליל על בתי בעליהם ומשפחתם. גם לא מעט אוספים יפיפיים ומוחמצים שהוצגו בצורה לא מחמיאה, נשמרו לא נכון ויופיים וערכם נפגע.
במקרים כאלו השיעור הראשון הוא ההבדל שבין אחסון לתצוגה. לא כל החפצים שברשותנו ראויים לתצוגה, אלו זקוקים לאחסון שיעלים אותם מהעין אך יאפשר זמינות נוחה לשימוש. אחסון שיאפשר לנו לספק להם תנאים אופטימאליים כך שלא יפגמו. את החפצים הגלויים, אלו שאנו בוחרים להציג ולחלוק עימם את החלל אנחנו צריכים לבחור באהבה והתכוונות מלאה.
כשמקבצים יותר מידי חפצים יחד, גם אם כפרטים הם יפיפיים אחד אחד, עומס גדול מידי יכביד על החלל ולא יאפשר להתרשם מהפריטים עצמם. לכן לבעלי אוספים גדולים אני תמיד ממליצה להתחיל במיון האוסף לשלוש קבוצות: ראשונה, הפריטים המובחרים והאהובים ביותר. שניה, פריטים שזוכים להערכה ורוצים לשמור (לא בהכרח בגלל יופיים) והקבוצה השלישית, פריטים שאפשר לוותר עליהם. כאלו שנוספו כשהבנתם פחות, כשהיה לכם פחות, כשנראו יותר טוב, והיום הם כבר לא עומדים בסטנדרט שלכם ושל שאר האוסף.
ניחשתם נכון, מהקבוצה השלישית פשוט תיפרדו בלב קל. זאת הזדמנות נפלאה לפנות מקום לדברים חדשים. הקבוצה השנייה מיועדת לאחסון ורק הראשונה תזכה לתצוגה. כשיש יותר מידי פריטים בקבוצה הראשונה אני ממליצה על הקצאת אזור תצוגה ל"תערוכה מתחלפת". כולנו מתכהים עם הזמן לחפצים דוממים שנוכחותם קבועה. החלפת הפריטים מידי פעם, הפשפוש במעמקי ארונות האחסון, הגילוי וההכרות המחודשת עם פריטים אהובים "שנשכחו" כמעט ושווה לחוויית הקניה.
כשרוצים להציג חפצי זכוכית או קריסטל במיטבם, מומלץ להניחם ליד חלון עם הרבה אור טבעי שיחמיא ליופיים. ארונות תצוגה עם מדפי זכוכית מודרניים נותנים טוויסט של קוליות ואיזון לזכוכיות העתיקות. בשביל "לשבור" את המראה הקפוא של פריטים בתוך ארון סגור אפשר לשלב שניים שלושה פריטים שיונחו בחוץ ליד ויזמינו מידי פעם לטיפה.
במקום גיבוב על מדף או משטח אופקי, תלית המטחנות על מדפים קטנים אישיים ופריסתם על רקע הקיר הפכה את האוסף למיצב אומנות של ממש.
via flickr
שמתם לב שכמעט כל אוסף שפרוס על קיר נראה פשוט מצויין. אין ספק שהנוכחות שלו בחלל הופכת למאוד משמעותית, אבל אם אלה חפצים שאתם אוהבים, למה לא להקדיש להם פינה ולהפוך אותם לאלמנט דקורטיבי של ממש.
via pinterest
קומפוזיציה- לא פחות חשוב מהפריטים באוסף היא דרך הצגתם ויצירת קומפוזיציה של נפח, צבע ויחס בים הגופים שתחמיא להם ותתרום לחלל שלם שגדול מסך חלקיו.
via pinterest
חפצים שנועדו למגע ואינטראקציה כמו צעצועים וכלי עבודה אני אוהבת למקם כך שיישארו נגישים. שיזמינו ויאפשרו להרים אותם מפעם לפעם ולהפיח בהם חיים.
אין ספק שהאספנים המסורים ביותר הם לרוב ילדים… אצלנו הם אוספים הכול, החל במקלות ואבנים וכלה בערמות לגו, כובעים וכדורים. אם רוצים למגר את הערמות והבלאגן בחדרים אפשר להשתמש בשיטת המיון והתצוגה שהזכרתי למעלה.
via pinterest
שבת גשומה וחורפית כזאת היא זמן מצויין להרתם לאתגר. כפי שהטיב לנסח זאת אדמונד דה ואל, שכל הציטוטים המובאים בפוסט הזה הם מתוך ספרו המופלא הארנבת עם עיני הענבר